Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 noiembrie 2013

Abracadabra

Cu toţii am auzit cuvântul de sute de ori şi ne-am gândit poate că e doar un cuvânt inventat de iluzioniştii moderni, ajungând atât de popular în arta asta încât atunci când îl auzim mintea ne crează instant imaginea unui magician cu pelerină lungă, o baghetă neagră cu capete albe şi ţinând în mână un joben mare încercând să scoată un iepure din acesta, în timp ce pronunţă Abracadabra...
Însă nu degeaba a ajuns acest cuvânt să fie o "incantaţie" magică, pentru că istoria şi semnificaţia sa se îmbină în teorii misterioase şi ascunse.
Se presupune că îşi are originea fie în ebraică, în caldeană, greacă veche sau aramaică. 
Potrivit teoriei ebraice există două variante. Prima, e vorba de o structură formată din trei alte cuvinte unite întrunul singur: Ab-Tatăl, Ben-Fiul şi Ruach A Cadsch-Sfântul Duh. În cea de a doua, Abreg ad habra - trimite trăsnetul tău până la moarte, fiind un soi de blestem (probabil această formă a stat la baza blestemului de neiertat din seria Harry Potter)
În caldeană ar suna în felul următor: Abbada Ke dabra - dispari precum cuvântul, fiind o formă de exorcizare, asemănătoare, ca şi simbolistică magică şi ca sens, formei sumeriene de exorcizare Edin na Zu - du-te în deşert (deşertul fiind un loc al pierzaniei, un loc de deţinere şi suferinţă).
Potrivit interpretării greceşti, cuvântul Abracadabra vine de la zeitatea Abraxas a gnosticilor timpurii, fiind unul din numele zeului suprem al luminii. Pe amulete dedicate acestei zeităţi s-au găsit inscripţii cu Abracadabra.
Opinia majoritară însă se îndreaptă spre originea aramaică a cuvântului, A'bra ca dab'ra - Creez ceea ce vorbesc. Pe baza la explicaţia asta e uşor de observat de ce a fost preluat cuvântul de către magicienii de scenă.
Un lucru e cert indiferent de originea cuvântului, anume că acesta a fost folosit în ritualuri magice şi religioase, anticii atribuindu-i o putere mare. Un medic roman, Quintus Sammonicus, folosea o amuletă în formă de triunghi cu inscripţia Abracadabra pentru a-şi vindeca pacienţii cu boli letale, numărându-se printre aceştia şi împăratul Caracalla.