Ştiu că avem cu toţii o imagine despre istoria acestui popor şi spaţiu care ne-a fost predată la şcoală, o imagine simplă, clară şi ortodoxă. Dar dacă adevărul e mult mai complex de atât? Istoria e bazată în mare parte pe supoziţii şi adesea când o majoritatea se raliază pe o variantă, aceasta ni se impune ca fiind cea adevărată. De multe ori însă apare o dovadă care contrazice această paradigmă clasică, o distruge şi experţii noştri sunt aruncaţi în întuneric. În astfel de situaţii ei preferă fie să ignore dovada fie să o respingă ca fiind un fals, doar de frica de a nu strica o teorie.
Tăbliţele de la Tărtăria sunt una dintre cele mai puternice dovezi arheologice ce zdruncină din temelii istoria convenţională, în acelaşi timp însă se pot încadra cu uşurinţă în topul celor mai importante descoperiri istorice ale lumii.
Au fost descoperite de arheologul Nicolae Vlassa în satul Tărtăria, aflat în apropriere de Alba-Iulia în anul 1961. Trei la număr, două sunt dreptunghiulare şi una rotundă. Aceste tăbliţe au reprezentate pe ele o serie de simboluri după cum se poate observa în imaginile de mai jos:
Partea mai interesantă a acestor tăbliţe este că supuse la procesul datării cu carbon, a rezultat că au o vechime de peste 7000 de ani, provenind din 5500 î.Chr.! Prin urmare, aceste tăbliţe conţin de departe cel mai vechi scris uman din lume. Până la descoperirea acestora se credea că cuneiformele sumeriene sunt cea mai veche formă de scris din lume, datând din jurul anului 3000 î.Chr. Ei bine tăbliţele de la Tărtăria arată prezenţa unei civilizaţie suficient de avansate încât să folosească scrisul în interiorul spaţiului carpatic cu 3000 de ani înaintea civilizării la un nivel relativ echivalent a sumerienilor (socotiţi până acum de istoria convenţională ca fiind poporul ce a dat startul procesului de civilizare). Cele trei tăbliţe sunt cel mai probabil talismane, fapt care rezultă din dimensiunile mici pe care le au (se observă în a doua imagine) şi prin prezenţa unor orificii în partea superioară a două dintre cele trei tăbliţe, fiind probabil purtate în jurul unui lanţ.
Unii istorici au afirmat că poartă o asemănare cu cuneiformele sumeriene, sugerând astfel o legătură de conexitate între cele două scrieri. Mai jos este un exemplu de scriere cuneiformă, printre cele mai vechi descoperite:
În opinia mea, avem din păcate prea puţine simboluri pe tăbliţele noastre autohtone pentru a putea stabilii o legătură clară între cele două modele. Însă deşi dacă pentru moment nu putem, există şanse ca într-un viitor nu prea îndepărtat să găsim mai multe mostre din acest scris pierdut şi să putem clarifica acest mister.
Deşi nu cunoaştem încă multe aspecte despre cine le-a scris şi ce au scris, putem să spunem cu certitudine că o civilizaţie care a avut primul scris din lume, vechi de 7 milenii, a fost o civilizaţie mult avansată celor din acelaşi timp cu ea şi ne putem întreba dacă oare, au fost ei predecesorii dacilor? şi a fortiori predecesorii noştrii? Suntem oare noi cea mai veche civilizaţie din lume?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu