Faceți căutări pe acest blog

marți, 1 octombrie 2013

Pentagrama

Pentagrama, steaua în cinci colţuri, este probabil cel mai răspândit şi bine cunoscut simbol ezoteric al lumii occidentale. Cu toate acestea interpretările pe care le-a primit de-a lungul timpului sunt numeroase, contrare şi de multe ori fictive.
Simbolul îşi găseşte originea în orientul mijlociu, unde vechii babilonieni îl foloseau pentru a reprezenta steaua. Evul Mediu este însă cel ce îi atribuie o semnificaţie ezoterică, pentagrama devenind un simbol magic, utilizat extensiv în ritualuri oculte. În acest context, steaua în cinci colţuri reprezintă voinţa umană, cele 4 colţuri inferioare semnificând cele patru elemente: aer, apă, foc şi pământ, iar vărful superior reprezintă spiritul uman, gândirea, voinţa, care domină elementele primordiale ale naturii.  
Mai mult de atât, întoarsă cu vârful în sus, reprezintă chiar trupul uman, după cum se poate vedea şi în imaginea alăturată, motiv în plus pentru care în magie ceremonială ea este simbolul omului şi al puterii acestuia în raport cu celelalte entităţi supranaturale, putere folosită pentru a forţa supunerea acestora voinţei suverane a iniţiatului.
Pentagrama primeşte o valenţă diabolică destul de târziu, mai exact în secolul XIX, când ocultistul francez Eliphas Levi, printr-o serie de lucrări de magie ceremonială prezintă pentagrama întoarsă, cu imaginea unui ţap, reprezentândul pe Baphomet, imaginea asociată azi cu Satan, fiind în realitate doar o mutilare a imaginii lui Pan, un zeu benefic elen. Acesta pretinde că atunci când este întoarsă cu vârful în sus, pentagrama îl reprezintă pe Dumnezeu şi forţele binelui, iar atunci când e îndreptată cu vârful în jos invocă forţele negative şi îl reprezintă pe Satan. Lucrările acestui autor au fost sursa asocierii dintre pentagramă şi satanism, ideile sale fiind preluate rapid în cercurile oculte de la acea vreme, găsindu-şi loc chiar şi în filozofia masonică.
Cu toate acestea, pentagrama este cel mai răspândit simbol de pe steaguri şi blazoane, fiind prezentă pe steagul Uniunii Europene, SUA, China, fosta URSS, Turcia, ş.a.m.d. 
Concluzionând, pentagrama în originile sale mai vechi şi originale, nu cunoaşte o semnificaţie negativă, dimpotrivă, fiind un simbol al puterii umane, al Microcosmosului, al divinului uman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu