Faceți căutări pe acest blog

joi, 25 iulie 2013

Simbolistica ezoterică a dolarului american

Bine cunoscuta piramidă cu vârful tăiat, deasupra căreia se află delta luminoasă cu ochiul atotvăzător, alături de fraza de la baza sa Novus Ordo Seclorum plasate pe spatele bancnotei de 1 dolar american, au surescitat de-a lungul timpul, preponderent în ultimii ani, numeroase discuţii şi teorii conspiraţioniste care mai de care mai fanteziste, având ca temă principală Noua Ordine Mondială.
Pentru aceia dintre voi care nu sunteţi familiarizaţi cu noţiunea de mai sus, am să vă fac o scurtă prezentare.
Noua Ordine Mondială este una dintre cele mai râspândite teme din lumea cunoaşterii alternative şi în acelaşi timp una dintre cele mai variate, mergând de la influenţa ocultă a famililor Rothschild şi Rockefeller asupra economiei şi politicii mondiale, până la teoriile lui David Icke care susţine că marile familii conducătoare şi influente la nivel global descind în realitate din şopârle venite de multe milenii din alte dimensiuni, având ca şi scop subjugarea speciei umane, iar lidera acestor reptilieni fiind însăşi Regina Angliei. Cât de nebună v-ar părea această teorie, ea se bucură de un public deosebit de răspândit, iar cărţiile autorului său, David Icke, putem spune că se vând precum pâinea caldă. Ca o finalitate însă, se păstrează consecvenţa diferitelor alteraţii ale teoriei prin susţinerea existenţei unui Guvern Mondial, aflat în umbră, care urmăreşte distrugerea democraţiei şi subjugarea independenţei şi libertăţii tuturor cetăţenilor lumii.
Cel mai adesea însă, Noua Ordine Mondială este pusă în cârca masoneriei. Idea a luat naştere pe data de 16 ianuarie 1991, când după bombardarea Bagdadului de către armata americană, preşedintele S.U.A. George H. W. Bush a proclamat prin discursul său o nouă ordine mondială. Cuvintele au fost suficiente pentru a stârni imaginaţia conspiraţioniştilor, deşi Bush făcea referire expresă la coeziunea alianţei statelor industriale pentru a contracara agresiunile militare la nivel global, fiind aşadar o elogie adusă O.N.U. şi nimic mai mult.
Revenind la bancnota de 1 dolar, simbolistica regăsită pe aceasta a pus paiele necesare pe focul teoriei conspiraţiei şi cele arătate în imaginea de mai sus devenind simbolurile Noii Ordini Mondiale.
După cum nu mai este nici un secret acum, se cunoaşte faptul că un foarte mare număr din Părinţii Fondatori ai americii erau masoni. Astfel unii specialişti sunt de părere că 50 din cei 56 de semnatari ai Declaraţiei de Independenţă erau membrii ai vreunei loje masonice, alţii însă reducând numărul până la 8. Cert este însă că unele din cele mai proeminente figuri americane au făcut parte din acestă frăţie ocultă, precum Benjamin Franklin şi mai ales George Washington, care la învestitura sa în funcţia de preşedinte al S.U.A. a ales să depună jurământul pe o Biblie masonică. Având acestea în vedere este adevărat că bancnota de 1 dolar cuprinde însemne ale acestei organizaţii, însă ele sunt departe de a fi atât de diabolice precum le prezintă cei mai mulţi pseudo experţii în ştiinţa misterelor.
Interpretarea dată simbolisticii bancnotei trebuie aşadar raportată la contextul istoric în care ea a luat naştere.

1. Sintagma latină Novus Ordo Seclorum aflată la baza piramidei este, aparent, indiciul evident al adevăratei intenţii a celor ce ne conduc din umbră, sau cel puţin aşa cred majoritate entuziaştilor necunoscători de latină care traduc sintagma ca Noua Ordine Mondială sau Noua Ordine Seculară. Greşite total însă ambele variante, în realitate traducerea corectă din latină fiind O nouă ordine pentru generaţii şi trebuie privită în contextul semnării Declaraţiei de Independenţă după înfrângerea britanicilor de către colonişti americani care erau subjugaţi de către Coroană. Aşadar fraza se referă la câştigarea independenţei şi asigurarea libertăţii generaţiilor ce vor urma prin sacrificiul făcut de americanii ce şi-au dat viaţa în sângerosul război.

2. Piramida nefinalizată este un simbol masonic care reprezintă lupta umană pentru iluminare şi perfecţionare, dusă de-a lungul vieţii de fiecare dintre noi, întotdeauna aproape, dar niciodată perfectă, finalizată. În contextul aşezării sale pe dolar ea căpătă un înţeles macroscopic reprezentând chiar democraţia spre care S.U.A. accede ideologic. Piramida reprezentând în acest caz construcţia unui stat democratic, fiind nefinalizată deoarece perfecţiunea nu poate fi atinsă de om şi deci nici de sistemele create de el, însă cu toate acestea se accede spre ea.

3. Una dintre cele mai emblematice simboluri masonice din lume, Delta luminoasă pluteşte deasupra piramidei nefinalizate. În acest context îl simbolizează pe Dumnezeu, ori divinitatea supremă creatoare, care aşezată fiind deasupra, veghează asupra construcţiei americane, fapt reiterat şi de fraza In God we trust aflată pe aceiaşi faţă a bancnotei de 1 dolar. Triunghiul în sine reprezintă trinitatea sau Tri-Unitatea, o noţiune regăsită în toate marile tradiţii ale lumii (Creştinism: Tatăl-Fiul-Sf. Duh; Brahmanism: Brahma-Vişnu-Shiva; Alchimie: Sulf-Mercur-Sare, Masonerie: Libertate-Fraternitate-Egalitate) simbolizând inteligenţa atotcuprinzătoare. Razele care emană din aceasta reprezintă raţiunea, insinuând că nou înfiinţatul stat american va fi unul ghidat de obiectivism şi raţiune şi nu de tradiţii şi doctrine bătrâne fără substanţă, precum se întâmpla încă la acea vreme pe teritoriul Europei.

4. Numărul 13 apare în mod repetitiv ascuns în simbolurile ce acoperă bancnota. Astfel, avem 13 trepte ale piramidei, 13 săgeţi în gheara dreaptă a vulturului, 13 fructe pe creanga din gheara stângă, 13 stele deasupra capului vulturului. Sugerat de unii că şi acesta are o semnificaţie satanico-masonică ocultă, în realitate el reprezintă cele 13 state americane ce şi-au proclamat independenţa faţă de Imperiul Britanic, adoptând Declaraţia de Independenţă din 4 iulie 1776, iar numărul 13 nu are nici o relevanţă simbolistică din perspectivă masonică.
 

Concluzionând, deşi este adevărat că moneda americană conţine simboluri ezoterice masonice, acestea nu simbolizează dorinţa de dominare mondială, ci sunt o expresie a principiilor democratice ale Părinţiilor Fondatori manifestată prin simbolistica. Trebuie avut în vedere faptul că la acea vreme masoneria oferea mediul necesar dezvoltării unor filozofii şi idei acţionând ca un think-tank, protejându-şi membrii de gheara lungă şi obtuză a Bisericii Catolice şi persecuţile sale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu