Faceți căutări pe acest blog

luni, 22 iulie 2013

Femeia Papă

Deşi poate părea ciudat, unele izvoare istorice prezintă stăpânirea scaunului pontif, de către un Papă atipic care în 858 în timpul unei ceremonii publice, încercând să se urce în şaua calului intră în travaliu şi dă naştere, în faţa mulţimii îngrozite, unui băiat. Da, e primul şi ultimul (până acum) Papă - femeie.
Pe numele ei asumat John Anglicus, căci numele său feminin adevărat este pierdut în negura istoriei, se crede că s-a născut din părinţi englezi şi a crescut pe teritoriul Germaniei actuale, unde a studiat la o mănăstire limbile latină şi greacă. De aici a pornit aventura ei, întrucât în acele vremuri femeile nu erau educate, ea profitând de cunoştinţele dobândite la mănăstire se deghizează în băiat, iar în jurul vârstei de 12 ani pleacă la Atena, însoţită de un călugăr ce avea să-i fie mentor şi amant în acelaşi timp şi suspectat de unii a fi chiar tatăl copilului. Cu timpul ajunge să se mute la Roma unde se remarcă ca fiind un scrib talentat. Ajungând să lucreze la biroul papal, reuşeşte în scurt timp să urce pe scara ierarhică ajungând în cele din urmă cardinal, iar în 855 ajunge să fie aleasă Papa datorită cunoştinţelor sale excepţionale a scripturilor (cu toţii crezând desigur că e vorba de un bărbat).
Domnia sa durează, conform celor mai multe surse, puţin peste 2 ani, până la momentul naşterii publice, când se spune că ar fi fost ucisă imediat de către mulţimea furioasă.
Cert este că o serie de cronici bisericeşti începând cu un secol distanţă conseamnează întregul episod. Desigur, Biserica catolică respinge povestea ca un simplu mit şi insistă că linia scaunul pontif a fost stăpânit fără întrerupere numai de către bărbaţi. Viitori papi însă au evitat să mai treacă prin intersecţia Vicus Papissa din Roma unde Papa Ioan ar fi fost "deconspirat" şi ucis/ă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu