Faceți căutări pe acest blog

luni, 24 septembrie 2012

Biblia necunoscută. Partea a II-a

A fost Adam primul om?

O întrebare inutilă poate, căci răspunsul îl ştim atât de bine cu toţii, doar l-am auzit de atâtea ori. Adam este primul om pe care Dumnezeu l-a făcut, iar Eva prima femeie.
Am să-mi permit să contrazic, de dragul discuţiei, această paradigmă atât de puternic încleştată în tradiţia creştină. Argumentele pe care le voi aduce ţin exclusiv de cuvintele Bibliei. Nici mai mult, nici mai puţin.

După cum bine se cunoaşte, cartea sfântă ne spune că Dumnezeu a făcut lumea în şase zile, odihnindu-se în cea de a şaptea. Pe parcursul creaţiei, omul ocupă ziua a şasea. Cu toate aceastea, Biblia, ducând povestea în mod cronologic, povesteşte cum Dumnezeu după ce se odihneşte în ziua a şaptea (deci după crearea omului) îl face din ţărână pe Adam, punându-l în grădina Edenului <Atunci, luând Domnul Dumnezeu ţărână din pământ, a făcut pe om şi a suflat în faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie. Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, şi a pus acolo pe omul pe care-l zidise.> Se sugerează că acesta nu a fost primul om, ci mai degrabă un experiment mai "special" întrucât a fost plasat în grădina Edenului, un loc unde să fie în siguranţă, unde să aibă tot ceea ce are nevoie fără a depune un efort în a le dobândi (hrană fără a vâna, o viaţă fără de boală, chiar eternă). Ulterior, Dumnezeu a luat o "mostră" din Adam, făcând-o astfel pe Eva. Dumnezeu îi creează pe cei doi lipsiţi de raţiune, de puterea de a distinge binele de rău, de a fi la urma urmei conştienţi de propria lor condiţie. Acest atribut inerent uman îl vor dobândi odată cu încălcarea singurei porunci pe care o primiseră în acel loc, gustând din fructul copacului cunoaşterii binelui şi a răului. Odată ce cuplul dobândeşte raţiunea este expulzat din Eden urmând să trăiască în salbăticie, să-şi câştige singuri hrana şi să lupte astfel pentru supravieţuire.

Un alt fragment interesant din Biblie care vine şi contrazice în mod subtil această paradigmă este cel ce relatează nelegiuirea lui Cain. Cain şi Abel sunt primii copii a lui Adam şi Eva, şi până în clipa în care Cain îl ucide pe Abel, sunt şi singurii copii ai celor doi. Fratele ucigaş blestemat fiind de Dumnezeu pentru actul său a plecat în ţinutul Nod unde, a cunoscut pe femeia sa! <După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate şi a numit-o, după numele fiului său, Enoh.>
Mai mult de atât, după ce Dumnezeu îl însemnează pe Cain, acesta se teme că oriunde va fugi pe pământ cine îl va întâlni îl va ucide. Se sugerează în mod clar faptul că pe pământ se aflau la aceea vreme şi alţi oameni, atât prin teama lui Cain de a-i întâlni, cât şi prin faptul că acesta îşi găseşte o parteneră, căci Adam şi Eva vor avea fete abia ulterior acestei relatări, întrucât după fuga fiului lor dintâi, cei doi îl vor procrea pe Set.

Este o discuţie interesantă dacă Set şi-a luat ca femeie pe vreuna din surorile sale, ori o femeie din afara neamului lui Adam. Personal tind să cred cea din urmă variantă deoarece Biblia menţionează în felul următor: <Lui Set de asemenea i s-a născut un fiu şi i-a pus numele Enos. Atunci au început oamenii a chema numele Domnului Dumnezeu.> Până la acest moment nu se relatează existenţa nici unei femei născută din Eva, dar ulterior se menţionează că Adam a avut pe lângă cei trei, mulţi fii şi fiice, sugerând că toţi aceştia s-au născut după Set.

Ca o concluzie pot spune că, în opinia mea, Biblia a fost greşit interpretată şi în acest sens de către majoritatea teologilor. Astfel Adam şi Eva nu au fost primii oameni, ci mai de grabă au fost primii oameni înzestraţi cu raţiune (cea pe care au dobândit-o odată cu consumarea fructului interzis), iar fii lor Cain şi Set şi-au găsit femei din afara descendeţei lor, din oamenii primordiali, sălbatici, făcuţi în ziua a şasea.

2 comentarii:

  1. La Genesa 4:16 spune ca, Cain a locuit in tara Fuga (Nod), numita asa in urma fugii sale din mijlocul familiei sale, alungat fiind de D-zeu din pricina ca l-a omorat pe fratele sau Abel. Dar nicaieri nu scrie ca el si-a luat sotie din tara Nod, ci in urmatorul verset scrie doar ca "Cain s-a impreunat (cunoscut=impreunat, in multe locuri in Biblie) cu nevasta-sa...care l-a nascut pe Enoh.." care la randul lui a intemeiat o cetate (o tara in vremea aceea). Tara (sau tinutul) Nod a fost numita asa mai tarziu dupa ce a devenit mai populat cu urmasii lui Cain.
    Scrie la Genesa 3: 20 ca "Eva este mama tuturor celor vii... " deci nu mai este loc de inca o Eva si de un alt Adam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 16. Şi s-a dus Cain de la faţa lui Dumnezeu şi a locuit în ţinutul Nod, la răsărit de Eden.
      17. După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate şi a numit-o, după numele fiului său, Enoh. - Biblia 4:16 respectiv 17 -alaturi e si linkul http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25&cap=4.
      Intr-adevar scrie asa la 3:20, dar avem si o sumedenie de alte paragrafe care sugereaza contrariul dupa cum le-am prezentat in articol, plus bunul simt care ne spune ca ar fi trebuit sa fie mai mult de doi oameni pentru a da nastere speciei umane.

      Ștergere