Faceți căutări pe acest blog

vineri, 28 septembrie 2012

Experimentul Philadelphia

Povestea aceasta îşi are originea cu vreo 60 de ani în urmă, mai exact i-a naştere în 1955 prin intermediul unui astronom şi scriitor pasionat de fenomenul OZN - Morris K. Jessup. E o poveste despre conspiraţii guvernamentale şi ştiinţă aflată în sfera SF-ului...sau poate nu.

În 1955 Morris K. Jessup publică cartea Un studiu asupra fenomenului OZN (The Case for the UFO), în care prezintă diverse teorii prin care ar putea extratereştri să se deplaseze prin spaţiu, folosind metode alternative propulsie cunoscută de om. Astfel de teorii alternative erau sugerate a fi îndoirea continuumului spaţio-temporal ori tehnologii bazate pe antigravitaţie. Este poate important de menţionat că Jessup avea licenţă în astronomie, un masterat în ştiinţe aplicate şi începuse un doctorat în astrofizică, nesusţinându-şi însă în final lucrarea pentru a obţine titlul de doctor.
În ziua de 13 ianuarie a aceluiaşi an, Jessup primeşte acasă o scrisoare care îi va schimba în mod fundamental întreaga viaţă. Scrisoarea este semnată de un individ ce se recomandă ca fiind Carlos Allende, un fost marinar. Acesta îi relatează faptul că în jurul anului 1943 Marina americană făcea o serie de experimente prin care încercă să facă vase de război invizibile. Astfel a fost cazul distrugătorului american USS Eldridge, care în anul cu pricina, în timpul unui astfel de experiment, nu a obţinut invizibilitatea ci a fost teleportat la 320 de km depărtare de locul în care se realiza experimentul, în plinul văz al echipajului vasului comercial SS Andrew Furuseth, pe care lucra şi Allende. După scurt timp de la teleportare, timp de ordinul minutelor, USS Eldridge dispare din noua locaţie şi reapare în locaţia iniţială. În continuare Allende povesteşte că unii membrii din personalul distrugătorului au început să aibă grave probleme de sănătate, halucinaţii, tumori, etc. ca urmare a expunerii la o cantitate atât de intensă de electromagnetism, folosit în experiment. Marinarii de pe USS Eldridge au fost constrânşi la păstrarea secretului sub ameninţarea unor consecinţe cât se poate de cumplite în caz contrar, unii din cei ce nu îşi păstraseră acestă obligaţie, dispărând sau murind subit.
Mai mult de atât, Allende pretinde în scrisoare ce i-a trimis-o lui Jessup că întregul experiment a fost realizat în baza teorie pentru unificarea câmpurilor elaborată de Einstein, o singură teorie care să explice toate fenomenele şi forţele din univers, o teorie la care Einstein a lucrat în timpul vieţii, nereuşind să o elaboreze. Totuşi în scrisoare, Allende, pretinde că marele savant a reuşit într-un final elaborarea acestei teorii dar a considerat-o prea periculoasă pentru a fi cunoscută public. Este important de menţionat că în acea perioadă, Albert Einstein a lucrat pentru Marina militară a Statelor Unite.
Allende pretinde cunoaşterea atât acestor informaţii atât din propria sa experienţă cât şi efectiv de la marinari de pe USS Eldridge. Mai mult, acesta prezintă în scrisoare o serie de nume de martori oculari care-i pot corobora povestea, însă nici unul din aceştia a nu putut fi găsit în realitate.

Citind cuprinsul scrisorii Jessup nu este convins de relatarea lui Allende şi îi cere acestuia mai multe detali şi informaţii pentru a-şi corobora povestea. După câteva luni acesta îi răspunde transmiţându-i că nu poate să-i ofere mai multe detalii.
Jessup deşi întrucâtva neconvins, face o serie de cercetări şi investigări asupra subiectului lovindu-se constant însă de piste moarte.

În primăvara anului 1957 are loc un eveniment ciudat. Jessup este contactat de către reprezentanţi ai Oficiul pentru Cercetări Navale care doresc o întrevedere cu el. La întâlnirea dintre aceştia este suprins când i se arată un exemplar din cartea sa. Deschizând-o remarcă faptul că erau realizate adnotări cu pixul pe marginile paginilor. Aparent Oficiul pentru Cercetări Navale era deosebit de interesat de aceste adnotări dacă s-a supus unui asemenea efort pentru a le cerceta. Rugat dacă poate să le identifice sau se le spună acestora orice cu privire la originea scrierilor, Jessup observă cu uimire că îi este cunoscut scrisul, e acelaşi de pe scrisoriile ce le primise el, era scrisul lui Allende. Oficialii marinei îi neagă, desigur, în mod categoric existenţa experimentului la încercările de a afla ceva de la aceştia.
În următorii anii Jessup devine obsedat de subiect, ajungând să-i consume întreaga viaţă. Scrie în mod obsesiv în jurul acestuia, dar în zadar căci editorii îi resping manuscrisele, iar în 1958 îl părăseşte şi soţia sa.

În 19 aprilie 1959 Jessup îl sună pe un bun prieten de-al său, dr. Manson Valentine, înţelegându-se să se întâlnească în următoarea zi, deoarece Jessup descoperise nişte dovezi covărşitoare în cazul Experimentului Philadelphia, pe care intenţiona să le publice.
La 20 aprilie 1959 Morris  K. Jessup este găsit mort în maşina sa, cu un tub prins în jurul ţevii de eşapament, tras cu celălalt capăt în interiorul maşinii rezultând în sufocarea acestuia. Moartea a avut loc înainte de întâlnirea cu prietenul său. Moartea a fost catalogată ca suicid şi aşadar nu s-a deschis niciodată o anchetă oficială şi nefăcându-se deci nici vreo autopsie.

Dacă Experimentul Philadelphia a existat cu adevărat este greu de zis. Tot ce putem face e să ne formăm o opinie în baza faptelor şi evenimentelor din jurul oamenilor care au avut, într-un fel sau altul, legătura cu acesta.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu